Skapa rum för naturen

Syntolkning: Ett nyrenoverat tak syns underifrån. Det är genomskinlig plast på så blå himmel syns. Det hänger färgglada ulldekorationer i taket. 

Syntolkning: Det är vinter och snö. Gångar med stålkanter ringlar sig fram till ett slaggstenshus med färgglada fönster med fiskar på. Detta är Lankälvskatedralen. 

Skapa rum för naturen - så heter vårt Leaderprojekt som vi driver 2024-2025 i Södra Hyttan 


Medfinansieras av Europeiska unionen och Leader Bergslagen


Vi värnar om Bergslagens biologiska kulturarv genom att låta vilda och
kulturhävdade växter fytta in i vår gamla industrimiljö. Vi omvandlar den av industrin förorenade jorden till ett mångfaldsparadis där vi kan visa upp, bevara och utveckla de växter som präglar livet för människorna i området. Förutom insamling och
plantering av växter skapar vi också fysiska uterum där ute blir inne och inne blir ute. Snart har vi en plattform för att bjuda in, inspirera och folkbilda människor i Bergslagen.


Under sommaren 2025 färdigställer vi och det kommer nog vara lite stökigt i buskarna. Titta gärna förbi för att se hur det går! Följ oss på facebook.com/sodrahyttan!


Syntolkning: En karta visar var de nya gångarna som är anpassade för rullstolar är skapade. Det visar också var det är planerat att växter ska placeras ut och rum ska skapas under 2025 

Syftet med projektet

Vi vill värna om naturen i Bergslagen genom kunskapshöjande insatser om naturens värden. Och även bevarandet av vilda och traditionellt odlade växter i lokalområdet. Dessa växter utgör ett biologiskt kulturarv som är på väg att försvinna. Genom att bevara och värna om dessa växter kommer vi att skapa en växtbank.
Eftersom dessa rum för naturen i Södra Hyttan kommer vara öppna och tillgängliga för alla kommer detta gynna den lokala naturturismen. Det är viktigt för oss att även de som har fysiska funktionshinder ska ha möjlighet att besöka området, eftersom vårt syfte är att nå ut till en mångfald av människor.


Frågor mottages gärna. Kontakta projektledare Alexander Baker på alexander@sodrahyttan.se eller 073-041 30 75 


Följ oss på facebook.com/sodrahyttan!

Sidan uppdaterades 2025-01-01 av Helena Backius